seria dokumentalna, Polska, 2012, 12 x 26

Hotel St. Bruno

Przy Kanale Łuczańskim w Giżycku do niedawna straszyły ruiny krzyżackiego zamku. Obecnie odbudowany i zaadaptowany na hotel zamek jest najbardziej eleganckim miejscem w samym sercu Krainy Wielkich Jezior. Właściciele hotelu postanowili przywrócić stolicy polskiego żeglarstwa czar kurortu, jakim był w latach 20. i 30. ubiegłego wieku. Jak na prawdziwy krzyżacki zamek przystało, do pokoi prowadzą nas kręte korytarze. W części zamkowej podziwiać można zachowane elementy zabytkowej konstrukcji, w tym częściowo odsłonięte XIII-wieczne fundamenty. W St. Bruno mieści się restauracja La Bibliotheque, prowadzona przez znakomitego szefa kuchni Grzegorza Labudę. Wysokie pomieszczenie z antresolą połączone jest z pawilonem ogrodu zimowego. Śmiałe łączenie wzorów, z którym mamy do czynienia w całym hotelu, tutaj przeżywa swoje apogeum. I o dziwo zamiast męczyć bogactwem barw całość tworzy niezwykle przytulne i wyjątkowe wnętrze. To tu najbardziej widać butikowość tego hotelu. Do nazwy restauracji nawiązują wielkie księgozbiory na ścianie w formie tapety. W podziemiach zamku znajduje się Wine Bar. Miejsce, w którym można się pobawić, potańczyć i napić dobrego wina. Znajduje się tam również dwutorowa, automatyczna kręgielnia. A jeśli chcemy się nieco zregenerować po wieczornych przeżyciach warto wybrać się na basen lub do tutejszego SPA. W basztowej części zamku znajduje się znakomicie wyposażony salon odnowy biologicznej w pięknie urządzonych gabinetach. Śmiała adaptacja zamku, świetna kuchnia i doskonałe SPA to doskonały powód, by wybrać się na Mazury bez względu na porę roku i pogodę.

UDOSTĘPNIJ:
WSZYSTKO O PROGRAMIE hotelove hotelove

Wideo i zdjęcia: