magazyn, Polska, 2010, 12 x 30

Agnieszka Kręglicka

Współwłaścicielka kulinarnego imperium - dwóch restauracji greckich, jednej francuskiej, meksykańskiej, hiszpańskiej i polskiej oraz jednej fortecy. Autorka felietonów, krytyk kulinarny, z wykształcenia socjolog. Nasze spotkanie rozpoczynamy w Fortecy, gdzie co środę odbywa się Targ dobrego jedzenia - targ z żywnością pochodzącą od drobnych, ekologicznych producentów. W pozostałe dni tygodnia przestrzeń aranżowana jest na potrzeby mniejszych i większych wydarzeń prywatnych i biznesowych. A gdzie od zgiełku codziennych spraw odpoczywa Agnieszka Kręglicka? Podwarszawska linia otwocka to dawne tereny letniego wypoczynku stołecznej inteligencji. Tu, między drzewami, skryte są słynne świdermajery ? domy nazwane tak przez Konstantego Ildefonsa Gałczyńskiego, łączące w sobie styl mazowiecki i charakterystyczne elementy alpejskich schronisk. Dom Agnieszki, mimo iż wybudowany dwadzieścia lat temu, idealnie wpisuje się w lokalną zabudowę. Szkieletowa budowa domu, zadaszona weranda, dobudowana z boku domu szklarnia sprawiają, że ma się poczucie obcowania z oryginalnym, starym świdermajerem. Sercem domu restauratorki jest kuchnia - nawet przyjęcia rozpoczynają się od kolektywnego gotowania z zaproszonymi gośćmi. Otwarcie kuchni na salon, wygodna, duża, centralnie usytuowana wyspa kuchenna tworzą idealne warunki do pracy zespołowej. Inspirację przy urządzaniu wnętrza gospodyni czerpała z licznych podróży po świecie. Eklektyzm w połączeniu z autorskimi rozwiązaniami dały efekt daleki od tego, co przychodzi na myśl każdemu, kto pamięta styl lat 90-tych, kiedy to dom Agnieszki został wybudowany. Jednym z owoców dalekich podróży jest zaaranżowana na wzór orientalny jadalnia w wykuszu. Od każdej innej odróżnia ją to, że siedzi się w niej na podwyższeniu, po turecku, przy niewysokim stole. Wygodne poduszki pozwalają dostosować przestrzeń do trybu praca, jedzenie lub odpoczynek. Druga jadalnia - z dużym stołem i obitymi materiałem krzesłami - gromadzi rodzinę Agnieszki Kręglickiej podczas wspólnych posiłków. Na koniec zaglądamy do licznych pomieszczeń wzdłuż korytarza prowadzącego do wyjścia, m.in. do spiżarni Agnieszki, a ta kryje w sobie całe bogactwo smaków, zapachów i kulinarnych sekretów.

UDOSTĘPNIJ:
WSZYSTKO O PROGRAMIE Dach nad gwiazdami Dach nad gwiazdami

Wideo i zdjęcia: