magazyn, Polska, 2011, 6 x 30

Adam Gessler

Adam Gessler - genialny restaurator - czego się nie dotknie, zamienia w złoto. Restauracja U Kucharzy czy bistro Przekąski Zakąski to ważne punkty na gastronomicznej mapie Warszawy. Ale tamtejszy tatar przyrządzany na oczach gości, czy "lorneta z meduzą", serwowana 24 godziny na dobę, to dopiero początek. Adam Gessler przywraca świetność każdej restauracji, za którą się weźmie, a ostatnio także Hotelowi Francuskiemu w Krakowie. To jest obecnie dom pana Adama. Kiedy dowiedział się, że hotel jest wystawiony na sprzedaż, natychmiast porzucił dotychczasowe plany i udał się na podbój Krakowa. W ciągu zaledwie paru miesięcy przywrócił hotelowi dawny splendor. Zdarł peerelowskie tapety, wyciągnął od lat nieużywaną zastawę sygnowaną nazwą hotelu, zeskrobał olejną farbę pokrywającą majoliki dekorujące iście hollywoodzkie schody. Niedługo nastąpi otwarcie kawiarenki mieszczącej się przy hotelu. Mimo, że miejsce nie jest jeszcze w pełni gotowe, Antoni, francuski cukiernik, na naszych oczach szykuje ciasto z jabłkami, piecze bułeczki podawane w hotelowej restauracji i serwuje dopiero co wyjętą z pieca tartę Tatin, ociekającą pysznym karmelem. Jednak hotel, kawiarnia i restauracja to za mało. Aby zobaczyć kolejny projekt Adama Gesslera musimy przemieścić się nieco bliżej Sukiennic. Restauracja czynna non stop, w której goście zasiadają dosłownie dookoła kuchennego zgiełku, szykowana jest obecnie na rychłe otwarcie. Jaka jest jego recepta na sukces? Aby spełnić marzenia, trzeba najpierw zacząć marzyć!

UDOSTĘPNIJ:

Wideo i zdjęcia: